Wie had dat gedacht...

door - Robin Kroesen

Robin Kroesen

Het is die zin van de catchy Telfort reclames, waarbij een arm geworden rijke snob je op een grappige manier iets aanprijst. Die zin heb ik de laatste maanden steeds vaker in mijn mond genomen. Het slaat namelijk op mijn huidige carrière. Zeven jaar geleden liet ik de communicatiewetenschap juist achter me en nu zie ik daar de absolute meerwaarde van in. Ach, de ironie, hè.

De afgelopen jaren heb ik als filmmaker een hele hoop organisaties leren kennen. Om het verhaal van die organisaties begrijpelijk te maken, kwam ik vaak wat dichterbij de kern dan gedacht. Bij de ene organisatie stond die strategie wat scherper op papier dan bij de andere. Als het al op papier stond trouwens, want dat was vaak niet het geval. Ik ging dat dan vaak uitpluizen en dat vond ik erg leuk. Zo leuk, dat ik mezelf betrapte dat ik telkens veel gratis advies weggaf. Daar had ik veel meer uit kunnen halen. Maar ja, ik was toch 'maar een filmmaker'.

Nou dat ben ik dus niet, want ik heb (ondanks dat ik het niet afgemaakt heb) zes jaar Communicatiewetenschap gestudeerd. Het mooie was dat ik pas boeken begon te lezen en te kopen nadat ik gestopt was. Te vroeg gaan studeren misschien. Enfin, hoe ouder (en volwassener) ik word, hoe interessanter ik de strategie vind. Daar moest ik dus wat mee gaan doen. In de huidige communicatiewerkveld praten veel mensen elkaar na en verkopen het als advies. Een mentor en vriend van me, Peter Reijers, zei ooit: "Ons vak is geboren op de kopieermachine". Dat begin ik me steeds meer te beseffen. En dat is ook niet erg, maar soms wel gevaarlijk. Iedereen voegt daar zijn eigen smaak aan. Dan kan een in oorsprong bewezen techniek flink verbasteren. In de wetenschap is juist die nuance zo belangrijk.

Wat mij betreft is er meer behoefte aan feitelijke kennis in de communicatie. Wat is onderzocht en wat werkt in plaats van wat voelt goed en wat gaat er mogelijk gebeuren. Ik snap heus wel dat niet alles onderzocht kan worden. Daar is geen tijd en budget voor, maar ik geloof er wel in dat het een meerwaarde heeft. Als je een plan in dient bij het bestuur bijvoorbeeld, dan kom je het liefste aanzetten met keiharde cijfers. Dat geeft je als communicatie-afdeling alleen maar meer houvast en relevantie.

Wat mij betreft mag de brug tussen wetenschap en praktijk nog wel wat kleiner. Je raadt het al, dat gaan wij dus doen. Als ik ergens een hekel aan had tijdens mijn studie, dan was het dat ik het niet toe kon passen in de praktijk. Nu kan dat wel! Daar gaan we met Jack and Morris een flinke bijdrage aan leveren. Althans, dat is het plan. Hou je ons in de gaten? Ik hoop het!

Terug naar blog